Волощук Мирослав Дмитрович

професор, доктор сільськогосподарських наук

Мирослав Дмитрович Волощук належить до сучасної когорти відомих вчених ґрунтознавців–ерозіоністів, екологів та географів. Вищу освіту здобув в 1958 році в Чернівецькому державному університеті імені Ю.Федьковича.

В 1960 році вступив до аспірантури при Інституті агрохімії і ґрунтознавства ім. М. Дімо (м. Кишинів, Республіка Молдова). Понад 35 років присвятив науковій діяльності у відділі географії, ерозії ґрунтів. Пройшов трудовий шлях від аспіранта до доктора с.-г. наук та отримав почесне звання лауреата Державної премії в галузі науки і техніки Республіки Молдова (фото №1 Серед лауреатів Державної премії в галузі науки і техніки Республіки Молдова).


Наукову діяльність М.Д. Волощука характеризує його багатогранний, широкий спектр досліджень в галузі ґрунтознавства, ерозії ґрунтів та розробці ресурсозберігаючих технологій вирощування с/г культур.

Досвід і результати досліджень професора Мирослава Волощука з відтворення родючості зруйнованих земель та реплантації еродованих ґрунтів, інноваційні розробки зацікавили вчених не тільки колишнього Радянського Союзу, а й інших країн – США, Англії, Канади, Австралії, Болгарії, Індії та ін. (Фото №2 Міжнародний форум за участю англійських вчених –ґрунтознавців, м. Кишинів, 1987).

В 1992 році Мирослав Дмитрович переїхав до України. Працював в Інституті землеробства і тваринництва Західного регіону Аграрної академії наук (м.Львів), де очолював Відділ землеробства і охорони ґрунтів, водночас обіймав посаду директора з наукової роботи. Поєднував наукову діяльність з педагогічною, за сумісництвом з 1998 по 2002 рік читав лекції у Львівському сільськогосподарському інституті, а також національному університеті Львівська політехніка, де згодом працював на посаді доцента кафедри геодезії і кадастру (Фото №3 Учасники з’їзду ґрунтознавців України, м. Біла Церква, 2003 рік).

В 2002 році створив і до 2018 року очолював кафедру агрохімії і ґрунтознавства Факультету природничих наук Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника. Під його керівництвом працівники кафедри проводять багатогранну науково-дослідну роботу по науково-технічним програмах та наукових грантах. Водночас обіймав посаду проректора з наукової роботи Інституту управління природними ресурсами (м. Коломия).

Під керівництвом Мирослава Волощука функціонує аспірантура за напрямом 06.0101 “Загальне землеробство”, діє атестована лабораторія по фізиці та хімії ґрунту, налагодились науково-дослідні контакти з Харківським, Львівським національними аграрними університетами, Інститутом землеробства, меліорації агроекології, ґрунтознавства і агрохімії Національної Аграрної Академії наук, профільними вищими навчальними закладами.

Науковий доробок складає понад 350 наукових праць, в тому числі п’ять авторських і шість колективних монографій (англійською, німецькою і молдавською мовами), три авторських свідоцтва і патенти, три літературні сценарії до науково-популярних кінофільмів (“Трагедія землі”).

Сфера наукових інтересів – аграрна наука, освіта та проблеми їх розвитку в Україні: екстремальні кризові екологічні ситуації та заходи щодо їх запобігання, деградація земель, методи відновлення і охорони родючості ґрунтів.

Перелік курсів, які читає М.Д. Волощук: ґрунтознавство з основами геології; основи наукових досліджень у ґрунтознавстві, географії; географія ґрунтів з основами ґрунтознавства; вступ до спеціальності; методологія наукових досліджень; кадастр природних ресурсів; моніторинг навколишнього середовища; діагностика ґрунтів; еволюція ґрунтів.

Основні наукові публікації:

1.Волощук М.Д. Мельничук О.М. Моделювання водно-ерозійних процесів на річкових водозборах. / Збірник наукових праць Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. Вип.410-411. Біологія, Чернівці: Рута, 2018. С.510-518.
2.Волощук М.Д., Іванишин О.І. Глобальний характер загрози сучасної деградації грун-тів. / Екологічний вісник №3. Київ, 2018. – С.5-10.
3.Волощук М.Д. Деградація ґрунтів – глобальна екологічна проблема // Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія: Географія. Вип. 51. – Львів, 2017. – С. 63-69.
4.Карбівська У. М., Мартищук В. Ф., Кургак В. Г., Волощук М. Д. Ефективність мінеральних добрив на суходільних луках Прикарпаття. Вісник аграрної науки. Том. 98 №8 (2020). С. 38–45.
5. Карбівська У. М., Мартищук В. Ф., Кургак В. Г., Волощук М. Д. Ефективність поверхневого поліпшення гірських силових луків Карпат. Вісник аграрної науки. Том. 98 №7 (2020). С. 38–45.
6.Кургак В. Г., Волощук М. Д., Карбівська У. М., Мартищук В. Ф. Вплив поверхневого поліпшення гірських і заплавних луків Карпат на їх продуктивність та якість корму. Вісник аграрної науки. Том 98. № 6 (2020). С.22–30.
7. В.Г. Кургак, У.М. Карбівська, М.Д. Волощук, В.Ф. Мартищук. Продуктивність гірських луків Карпат залежно від заходів поверхневого поліпшення. Землеробство та рослинництво: теорія і практика, Випуск 1, 2021