Клід Віктор Васильович (канд.біол.наук, доцент, зав.кафедрою)

 

Закінчив Івано-Франківський державний технічний університет нафти і газу (1998 р.) за спеціальністю «Прикладна екологія».

Після закінчення ВУЗу протягом двох років працював інженером наукового відділу природного заповідника «Горгани», де займався науковою роботою, пов’язаною з організацією моніторингу лісів та проблемами діагностики екологічного стану довкілля.

У 2000-му році вступив до Львівського регіонального інституту державного управління Української академії державного управління при Президентові України, який закінчив у 2002 році за спеціальністю „Державне управління” (магістр державного управління).

Протягом навчання в академії стажувався за програмою Канадського бюро міжнародної освіти у Малопольському інституті адміністрування та місцевого самоврядування (м. Краків).

З  березня 2004 року до жовтня 2015 року працював в Івано-Франківській обласній державній адміністрації, пройшовши шлях від головного спеціаліста до директора департаменту екології та природних ресурсів.

Протягом 1999-2003 років навчався в аспірантурі (без відриву від виробництва). У 2006 р. захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю 03.00.16 – екологія („біологічні науки”) на спеціалізованій Вченій раді Дніпропетровського національного університету.

З 01.09.2007 р. працював на посаді доцента кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

У 2011 році брав участь в ознайомчому турі «Ознайомлення з практиками екоменеджменту» у повіті Марамуреш (Румунія), організованого за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми прикордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013.

У 2012 році зайняв перше місце на обласному та третє місце на Всеукраїнському конкурсі «Кращий державний службовець» у номінації «Кращий керівник». Нагороджений грамотою Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

З 1 грудня 2016 року по 27 липня 2017 року був штатним радником Міністра екології та природних ресурсів Українии.

З 28 липня 2017 року по 14 січня 2020 року – директор департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Міністерства екології та природних ресурсів.

Перебуваючи на цій посаді, мав в оперативному управлінні 46 підзвітних установ, в яких загалом працює близько 3,5 тис.чоловік, був національним координатором трьох міжнародних конвенцій (Бернської, Рамсарської та Карпатської), а також об’єкта природної спадщини ЮНЕСКО «Букові та природні ліси Карпат та інших регіонів Європи».

Під його керівництвом створено 4 нових національних природних парки та розширено площу семи національних природних парків, суттєво збільшено площу Смарагдової мережі України, започатковано та проведено роботи зі створення загальнодержавної схеми екомережі, методології створення пралісових пам’яток природи, оцінки вартості екосистемних послуг, вдосконалення методології Літопису природи для об’єктів природно-заповідного фонду.

Перелік навчальних дисциплін які проводить Клід В.В. : Моніторинг лісів, Організація та планування лісогосподарського виробництва, Природозаповідна справа, Екологія (за фаховим спрямуванням), Екологія лісу, Основи фахової підготовки.

Автор понад 30 наукових праць з питань екологічного моніторингу навколишнього природного середовища, в т.ч. моніторингу лісів, економіки природокористування, природно-заповідної справи, екологічної мережі України.

Зокрема,  2021 р. вийшла друком колективна монографія: Klid V.V., Zamoroka A.M. Ecological network of Ukraine: current state and design prispects // Achievements of Ukraine and the EU in ecology, biology, chemistry, geography and agricultural sciences (Collective monograph). – Universytet przyrodniczy. – Lublin, 2021. – 37-52.