Наукова робота 205 Лісове господарство

У 2019 р. вийшла у світ монографія “Грабово-букові ліси Закарпаття: формування, стійкість, захисна роль”, першим співавтором якої є завідувач кафедри лісознавства, д.с.-г.н., професор Олійник В.С.

У монографії охарактеризовано лісостани смуги грабових бучин Закарпаття, наведено особливості природного відновлення під наметом лісу, висвітлено процеси формування корінних деревостанів, оцінено динаміку стійкості насаджень, з’ясовано природу вітровалів і сніголомів та їх поширення. За експериментальними дослідженнями висвітлені показники водорегу­люваль­них і ґрунтозахисних властивостей лісистості водозборів та віку деревостанів. Розраховано для науковців, екологів, фахівців лісового і водного господарства та аспірантів і студентів.

У збірнику наукових праць Лісівничої академії наук України (Вип. 16) за 2018 рік опубліковано статтю “Водорегулювальна роль лісистості водозборів Горган”. Автори статті – завідувач кафедри лісознавства, докт. с.-г. наук, професор Олійник В.С., аспірант Рак А.Ю.

У статті розглянуто вплив лісу на складники водного балансу і режим річкового стоку в умовах висотної поясності гірського району Горган в Українських Карпатах. З’ясовано, що із збільшенням висоти гірського рельєфу зростає сума річних опадів, схиловий і підземний види стоку води, зменшується сумарне випаровування вологи і транспірація деревостанів, а також збільшується лісистість водозборів, змінюється співвідношення площ ялинових і букових лісів. Охарактеризовано величини сумарного випаровування вологи лісом і польовими угіддями, а також транспірації насаджень залежно від гіпсометричних рівнів гірських схилів. Отримано дані щодо збільшення лісом випаровування вологи порівняно з польовими угіддями впродовж року і вегетаційного сезону. Наведено кількісні показники лісистості водозборів, річних опадів, стоку води і випаровування вологи для висотних поясів – буково-ялицевих, буково-ялицево-ялинових і ялинових лісів.

Проаналізовано особливості формування і проходження паводкового стоку води залежно від специфіки гірських природних умов. Отримано емпіричні формули щодо залежності основних характеристик паводків від лісистості і площі водозборів. Встановлено, що ліс, порівняно з польовими угіддями, здатний зменшувати максимальні піки паводків на 20% і збільшувати їх тривалість у два рази.

Виявлено, що у гідрологічному відношенні найбільш значуща роль лісу на невеликих водозборах площею менше 100 км², у зв’язку з чим вони можуть слугувати об’єктами для оптимізації лісистості і екологічного удосконалення рубок головного користування. Рекомендовано також зменшувати лісоексплуатаційну діяльність по мірі збільшення висоти гірського рельєфу.

 

У збірнику наукових праць Лісівничої академії наук України (Вип. 15) за 2017 рік опубліковано статтю “Ґрунтозахисна роль лісу на водозборах Карпат”. Автори статті – завідувач кафедри лісознавства, докт. с.-г. наук, професор Олійник В.С., доцент кафедри лісознавства, канд. с.-г. наук Вітер Р.М.

У статті наведено кількісну оцінку ґрунтозахисної ролі лісового покриву на гірських водозборах карпатського регіону. Розраховано показники твердого стоку (модуль твердого стоку, каламутність води) на парних водозборах та в різних рельєфно-кліматичних умовах Карпат. Висвітлені залежності обсягів річного змиву ґрунту від стрімкості схилів і лісистості водозборів. Відзначено, що ґрунтозахисні властивості лісів ослаблюються із збільшенням стрімкості рельєфу та зменшенням лісистості. Проаналізовано відмінності прояву ерозійних процесів на різних висотних смугах гірської системи, що зумовлюють вибір диференційованих методів оптимізації лісистості.

 

У Науковому віснику Національного лісотехнічного університету України (т. 27, № 8) за 2017 рік опубліковано статтю «Концепція збереження та невиснажливого використання лісових генетичних ресурсів в Україні». Співавтор статті – професор кафедри лісознавства, канд. с.-г. наук, ст. наук. співроб., доцент Яцик Р.М.

Розроблення й прийняття Концепції зумовлено потребою розробки методів збереження та невиснажливого використання лісових генетичних ресурсів в Україні, визначення стратегічної мети й завдань, методологічних, методичних, організаційних принципів і прийомів діяльності зі збереження генетичної мінливості лісів. Вона покликана забезпечити стабільність функціонування лісових екосистем сьогодні та в майбутньому, зберегти потенціал лісів стосовно продукування ними комплексу унікальних економічних, екологічних й соціальних благ. Використання документу слугуватиме основою для розробки нових й удосконалення існуючих законодавчо-правових, нормативно-регулюючих і організаційно-розпорядчих актів, що забезпечують різні сторони збереження біорізноманіття в лісах – програм, положень, настанов, вказівок, інструкцій, рекомендацій тощо. У Концепції охарактеризована актуальність й необхідність збереження лісових генетичних ресурсів, приведена класифікація загроз зниження генетичного різноманіття лісових деревних порід, проаналізовані правові засади процесу збереження лісових генетичних ресурсів, розроблені методи й стратегії збереження генетичної мінливості лісових деревних видів, приділена увага сталому користуванню вигодами від збереження лісових генетичних ресурсів, вказано на науковий супровід цього процесу і віднайдено шляхи реалізації даної Концепції, яка в Україні розроблена вперше.

 

Вийшов у світ збірник наукових праць Лісівничої академії наук України (Вип. 14) за 2016 рік, в якому опубліковано низку наукових статей викладачів кафедри лісознавства – проф. Олійника В.С., проф. Яцика Р.М., доц. Бродовича Р.І.

Детальніше…

 

У 2016 р. вийшла у світ монографія “Відновлення корінних природних комплексів Косівщини”, першим співавтором якої є доцент кафедри лісознавства, д.с.-г.н., с.н.с. Шпарик Ю.С.

У монографії підготовлено пропозиції з відновлення природного біорізноманіття лісових і польових екосистем, тваринного світу, а також мікологічних комплексів Косівщини за результатами вивчення стану та структури природних і штучних екосистем регіону. Подано також аналіз сучасної господарської діяльності району та основні фактори трансформації природних екосистем. Зроблено висновки та підготовлено наукове обґрунтування шляхів вирішення основних природоохоронних проблем регіону. Розрахована на спеціалістів установ ПЗФ, лісового і сільського господарства та суміжних галузей, на вчених, викладачів, студентів, екологів, а також всіх тих, кого хвилюють проблеми охорони природи.

На кафедрі здійснюються різнопланові прикладні дослідження за замовленням лісогосподарських підприємств регіону, зокрема по визначенню впливу рекреаційного навантаження на лісові екосистеми Карпат, використанню генетичного різноманіття лісових порід, підвищенню стійкості і захисних функцій гірських лісів.

Впродовж 2014-2018 р. виконувалась науково-дослідна робота на тему «Шляхи оптимізації лісогосподарських заходів в умовах Карпатського регіону». (№ держреєстрації 0110U005045). Керівник науково-дослідної роботи: Олійник Василь Степанович, доктор сільськогосподарських наук, професор, дійсний член Лісівничої академії наук України, завідувач кафедри лісознавства. Професорсько-викладацьким складом кафедри опрацьовано ряд рекомендацій із удосконалення способів лісовідновлення і лісорозведення та раціонального використання лісових насаджень, охорони земель від ерозії. Науковці брали участь у розробці ряду державних нормативних документів, що регламентують лісогосподарську діяльність.

Основні наукові результати: Здійснено оцінку існуючій практиці ведення лісорозсадницької і лісокультурної справи й опрацьовано науково-обгрунтовані заходи з їх оптимізації.
Практичне значення одержаних результатів: Вищеприведені рекомендації дадуть змогу перевести функціонування генетичних ресурсів та селекційно – насінницьких об’єктів на сталий розвиток, здійснювати вирощування садивного матеріалу, а також лісовідновлення й лісорозведення в умовах Передкарпаття поліпшеним та сортовим насінням й садивним матеріалом на основі передових науково-обгрунтованих лісокультурних технологій. Все це дає підстави передбачити суттєвє підвищення продуктивності, якості, стійкості створюваних лісів майбутнього, посилення їх гідрологічної, водоохоронної, ґрунтоутворюючої, захисної ролі та санітарно-гігієнічних, рекреаційних і середовищетвірних функцій.

У 2016 році дана оцінка існуючій практиці ведення лісорозсадницької справи у Карпатському регіоні та на прилеглих територіях. Досліджені технології та способи штучного лісовідновлення в гірських лісах з метою створення насаджень різного цільового призначення.

На основі виконаних досліджень розроблені висновки та запропоновані науково-обгрунтовані заходи з ведення лісорозсадницької та лісокультурної справи в різноманітних лісорослинних умовах гірського регіону для створення насаджень різного цільового призначення із урахуванням досягнень селекції та інтродукції деревно-кущових видів рослин.

У 2017 р. дана оцінка існуючій практиці здійснення проміжних та головних рубок в гірських лісах; досліджені способи підвищення грунтоутворюючих, водорегулюючих та захисних функцій гірських лісів; на основі виконаних досліджень розроблені висновки та запропоновані науково-обгрунтовані заходи з підвищення ефективності проведення проміжних та головних рубок та посилення грунтоутворюючих, водорегулюючих і захисних функцій в різних формаціях гірських карпатських лісів.

У 2018 р. досліджено стан гірських карпатських лісів й опрацювано заходи із підвищення їх еколого-стабілізаційних функцій та захисних властивостей; узагальнено науковий і передовий виробничий досвід із збереження цінного лісового генофонду й створення постійної лісонасінної бази аборигенних та інтродукованих видів на генетико-селекційній основі; дана оцінка існуючій практиці ведення лісорозсадницької і лісокультурної справи й опрацювано науково-обгрунтовані заходи з їх оптимізації; удосконалено заходи із підвищення ефективності способів та технологій рубок у гірських лісах; узагальнено одержані матеріали досліджень і розроблено заходи із оптимізації лісогосподарського виробництва в лісах карпатського регіону.

Із 2019 р. на кафедрі виконується науково-дослідна робота: «Розробити еколого-лісівничі заходи щодо підвищення поліфункціональної ролі лісів регіону Українських Карпат». (№ держреєстрації 0119U101789). Термін виконання роботи: 2019-2023 роки. Керівник науково-дослідної роботи: Шпарик Юрій Степанович, доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, член-кореспондент Лісівничої академії наук України, професор кафедри лісознавства.

Мета роботи – розробити комплекс лісівничих заходів для підвищення ефективності водоохоронних, рекреаційних, захисних та кліматостабілізуючих функцій лісів регіону Українських Карпат.

У 2019 р. проведено узагальнення наукової літератури і передового виробничого досвіду та удосконалення технології створення лісових культур на генетико-селекційній основі та за результатами інтродукції деревних порід.

НАУКОВА РОБОТА НА КАФЕДРІ ЛІСОЗНАВСТВА ПРОВОДИТЬСЯ ВИКЛАДАЧАМИ ТА АСПІРАНТАМИ

Напрямки наукових досліджень:

1. Стале ведення лісового господарства.

2. Лісівництво, лісознавство, лісова екологія.

3. Лісове насінництво, селекція, лісові культури.

4. Дендрологія, озеленення населених місць.

Результати наукових досліджень опубліковані у монографіях,  наукових фахових виданнях, матеріалах конференцій. Викладачі кафедри брали участь в опрацюванні низки нормативних документів і рекомендацій для лісогосподарського виробництва.

МОНОГРАФІЇ

1. Олійник В.С., Блистів В.І. Грабово-букові ліси Закарпаття: формування, стійкість, захисна роль: Монографія / В.С. Олійник, В.І. Блистів. – Івано-Франківськ: НАІР, 2019 – 160 с.

2. Олійник В.С. Гідрологічна роль лісів Українських Карпат: Монографія / В.С. Олійник. – Івано-Франківськ: НАІР, 2013. – 232 с.

3. Калуцький І.Ф. Стихійні явища в гірсько-лісових умовах Українських Карпат (вітровали, паводки, ерозія ґрунту) / І.Ф. Калуцький, В.С. Олійник. – Львів: Камула, 2007. – 240 с.

4. Лісові генетичні ресурси та селекційно-насінницькі об’єкти Львівщини / [Яцик Р.М., Дейнека В.М., Парпан В.І. та ін.]. – Івано-Франківськ: Видавничо-дизайнерський відділ ЦІТ Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2006. – 312 с.

5. Генетико-селекційні та насінницькі об’єкти в лісах Буковини / [Яцик Р., Воробчук В., Парпан В. та ін.]. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2008. – 288 с.

6. Лісові генетичні ресурси та їх збереження на Тернопільщині / [Гайда Ю., Попадинець І., Яцик Р. та ін.]. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2008. – 288 с.

7. Порадник карпатського лісівника / [Чернявський М.В., Парпан В.І., Бродович Р.І. та ін.]; під ред. М.В. Чернявського. – Івано-Франківськ: Фоліант, 2008. –    368 с.

8. Інституційна розбудова лісової сертифікації в Україні / [Кравець П.В., Лакида П.І., Кременецька Є.О., Шпарик Ю.С. та ін.]; за ред. П.В. Кравця. – К.: ННЦ ІАЕ, 2009. – 250 с.

9. Діброви Українських Карпат і суміжних територій, їх стан та особливості відновлення / [Гаврусевич А.М., Бродович Р.І., Кацуляк Ю.Д. та ін.]. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2010. ‐ 160 с.

10. Шпарик Ю.С. Структура букового пралісу Українських Карпат / Ю.С. Шпарик, Б. Коммармот, Ю.Ю. Беркела. – Снятин Прут принт, 2010. -143 с.

11. Національний природний парк «Гуцульщина» / [В.В. Пророчук, Ю.П. Стефурак, В.П. Брусак та ін.]; під ред. В.В. Пророчук, Ю.П. Стефурак, В.П. Брусак, Л.М. Держипільський. – Львів: НВФ «Карти і Атласи», 2013. – 408 с.

12. State of forest genetic resources in Ukraine: S.A. Los, L.I. Tereshchenko, Y.I. Gayda, P.M. Ustimenko, but ather. – Kharkiv: PLANETA-PRINT, 2014. – 138 p.

13. Відновлення корінних природних комплексів Косівщини / Шпарик Ю.С., Стефурак В.П., Лосюк В.П. – Косів: Писаний камінь, 2015. – 272 с.

14. Шпарик Ю.С. Стале управління лісами (на прикладі Українських Карпат): монографія / Ю.С. Шпарик. – Івано-Франківськ: Супрун В.П., 2016. – 288 с.

 

НАУКОВІ ПУБЛІКАЦІЇ 

2019 рік

Статті у наукових виданнях

1. Parpan T. Simulation of decline of Norway spruce (Picea abies L. Karst.) forests in Gorgan mountains (Ukrainian Carpathians): case study using Forkome model / T. Parpan, I. Ko­zak, Y. Shparyk, M. Mylenka, I. Balaniuk // Ekológia (Bratislava). – Vol. 38, No. 4, 2019. – p. 353–366.

2. Ткачук О.М. Лісівничий компонент у системі захисту від шкідливих стихійних явищ у Передкарпатті / О.М.Ткачук, В.С.Олійник // Лісівництво і агролісомеліорація: зб.наук.праць – Харків: УкрНДІЛГА, 2019.- Вип.134. С.24-32. (Наукометрична база – Index-Copernicus та Google Scholarships, ІФ -3,64).

3. Шпарик Ю.С. Емпіричні підходи до прогнозування площі та запасу ялинових (Picea abies (L.) Karst.) лісів Українських Карпат / Науковий вісник НЛТУ України. – 2019, т. 29, № 3 – с. 18-22. (Наукометрична база – Index-Copernicus та Google Scholarships, ІФ – 3,11).

4. Шпарик Ю.С. Екологічні наслідки всихання ялинників в основних типах лісу Українських Карпат / Наукові праці Лісівничої академії наук України. – № 18, 2019. – с. 145-153. (Наукометрична база – Index-Copernicus та Google Scholarships, ІФ – 1,56).

Матеріали наукових конференцій

1. Shparyk Y.S. Structural changes in virgin beech forests as the basis for Climate-Smart Forestry in the Ukrainian Carpathians / Shparyk Y.S. // Proc. Temperate and Boreal Primeval Forests in the Face of Global Change. – Birmensdorf. 2019. – p. 104.

2. Shparyk Y.S. Implementation of research results on virgin forests in management practice of Ukraine / Shparyk Y.S., Kagalo A.A., Volosyanchuk R.T., Savchyn V.M., Berkela Y.Y., Losyuk V.P., Plyha A.V. // Proc. Temperate and Boreal Primeval Forests in the Face of Global Change. – Birmensdorf. 2019. – p. 116.

3. Кривенко Д.В. Типологічна структура лісового покриву ДП «Вигодське лісове господарство» / Д.В. Кривенко, С.С. Василик, Р.М. Вітер // Матеріали VІ Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, магістрів, аспірантів і молодих вчених «Ліс, наука, молодь» (22 листопада 2018 року). – Житомир: ЖНАЕУ, 2018. – С. 111-112.

4. Яцик Р.М. Характеристика лісових культурфітоценозів з перевагою перспективних інтродукованих видів у Карпатському регіоні / Р.М. Яцик, Бродович Р.І., Кацуляк Ю.Д., Гудима В.М., Сіщук М.М., Фітковська М.Р., Якубяк І.А. // Матеріали VIIIМіжнародної  наукової конференції «Актуальні проблеми досліджень довкілля», присвяченої 10-річчю створення Гетьманського національного парку 24-26 травня 2019р., Суми. – С.130-134.

Рекомендації

1. Парпан В.І. Рекомендації з провадження поступових і вибіркових рубок у гірських лісах Карпат / В.І.Парпан, В.С.Олійник, В.Д.Гудима,Т.В.,Парпан  { та ін.}: // наукові основи ведення лісового господарства в Українських Карпатах: зб.рекомендацій –Івано-Франківськ – 2018- Вип.5- С.93-106.

2. Бродович Р.І. Рекомендації з відтворення стійких деревостанів на вітровальних, уражених хворобами ділянках і в рекреаційно-оздоровчих лісах Карпат / Бродович Р.І., Кацуляк Ю.Д., Гербут Ф.Ф., Гудима В.М., БродовичЮ. Р., Сіщук М.М., Юник Т.Р., Клюшта І.І. // Наукові основи ведення лісового господарства в Українських Карпатах. Збірник рекомендацій УкрНДІгірліс, вип. 5. – Івано-Франківськ: УкрНДІгірліс. – 2018. – с. 13-66.

3. Шпарик Ю.С. Рекомендації з ведення лісового господарства з врахуванням ландшафтно-водозбірного і лісотипологічного принципів та функціонального призначення лісів Українських Карпат / Ю.С. Шпарик, Т.В. Парпан, Р.М. Вітер // Наукові основи ведення лісового господарства в Українських Карпатах. Збірник рекомендацій УкрНДІгірліс, вип. 5. – Івано-Франківськ: УкрНДІгірліс. – 2018. – с. 131-158.

4. Шпарик Ю.С. Рекомендації з ведення лісового господарства в ялинниках Українських Карпат / Ю.С. Шпарик, П.Я. Слободян, Т.В. Парпан // Наукові основи ведення лісового господарства в Українських Карпатах. Збірник рекомендацій УкрНДІгірліс, вип. 5. – Івано-Франківськ: УкрНДІгірліс. – 2018. – с. 159-192.

5. Шпарик Ю.С. Рекомендації із заміни похідних ялинників Українських Карпат на корінні деревостани / Ю.С. Шпарик, П.Я. Слободян, Т.В. Парпан // Наукові основи ведення лісового господарства в Українських Карпатах. Збірник рекомендацій УкрНДІгірліс, вип. 5. – Івано-Франківськ: УкрНДІгірліс. – 2018. – с. 193-202.

2018 рік

Статті у наукових виданнях

1. Олійник В.С. Шляхи посилення захисних властивостей і стійкості лісів Скибових Горган / В.С. Олійник, А.Ю. Рак // Науковий вісник НЛТУ України: збірник наукових праць. – Львів, 2018. – Том 28. – № 5. – С. 9-15.

2. Олійник В.С. Водорегулювальна роль лісистості водозборів Горган / В.С. Олійник, А.Ю. Рак // Наукові праці Лісівничої академії наук України: збірник наукових праць. – Львів: Камула. – 2018. – Вип. 16. – С. 17-23.

3. Олійник В.С. Грунтозахисна роль лісів Горган і її зміни під впливом лісоексплуатації/ В.С.Олійник, А.Ю.Рак// Лісівництво і агролісомеліорація: зб.наук.праць. – Харків: УкрНДІЛГА, 2017.- Вип.130.- С.103-110.

4. Олійник В.С. Грунтозахисна роль лісу на водозборах Карпат/ В.С.Олійник, Р.М.Вітер. – Наукові праці ЛАН України.- Львів: Камула, 2017.- Вип.15.-С.27-32.

5. Шпарик Ю.С. Економічні наслідки всихання ялинників Українських Карпат/ Ю.С. Шпарик // Наукові праці Лісівничої академії наук України. – № 15, 2017. – с. 129-139.

6. Шпарик Ю. С. Еколого-економічні наслідки всихання ялинників Українських Карпат / Ю.С. Шпарик// Лісівництво і агролісомеліорація – Харків: УкрНДІЛГА, 2017. – Вип. 131. – С. 55-66.

7. Шпарик Ю. С. Динаміка основних типів деревостанів в Українських Карпатах / Ю.С. Шпарик, Ю.Ю.Беркела, Р.М.Вітер, В.П.Лосюк// Природа Карпат –2018. – № 1(3). – С. 50-57. (англійською мовою).

8. Шпарик Ю. С. Вплив природних факто­рів на динаміку букового (Fagus sylvatica L.) пра­лі­су Українських Карпат / Ю.С. Шпарик, Р.М.Вітер, В.Ю. Шпарик // Науковий вісник НЛТУ України. 2018, т. 28, № 7. С. 13–16.

9. Лавний В. Лісівничо-таксаційна оцінка лісів Горган / В. Дичкевич // Наукові праці Лісівничої академії наук України. – 2017. – Вип 15 – 19-26.

Матеріали наукових конференцій

1. Олійник.В.С. Еколого-лісівничі наслідки антропогенних змін висот поясності Українських Карпат / В.С. Олійник// Основні проблеми і тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах: матер. міжнар. наук.- практич. Конф.- Івано-Франківськ: НАЇР, 2018.- С.116-123.

2. Шпарик Ю.С. Наукові виклики та до­сягнення лісоеколо­гічних та лісозахисних досліджень Українських Карпат/ Ю.С. Шпарик, Т.В.Парпан, П.Я. Слободян// Зб.: «Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах». – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 51-58.;

3. Шпарик Ю.С. Екологічні наслідки всихання ялинників Українських Карпат / Ю.С. Шпарик// Зб.: «Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах». – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 140-146.;

4. Шпарик Ю.С. Методика ідентифікації пралісів і квазіпралісів та результати її застосування в регіоні Українських Карпат / Ю.С. Шпарик, Р.Т.Волосянчук, О.О. Ка­гало, В.М. Савчин// Зб.: «Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах». – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 192-197.

5. Шпарик Ю.С. Наукові підходи до ідентифікації пралісів, квазіпралісів і природ­них лісів / Зб.: «Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах». – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 269-275.

6. Шпарик Ю.С. Використання типологічного потенціалу буково-ялицевої сусме­речини у Карпатському регіоні / Ю.С. Шпарик, Р.М.Вітер// Зб.: «Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах». – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 336-342.

7. Шпарик Ю.С. Сучасні проблеми збереження гірських лісів Українських Карпат / Ю.С. Шпарик// Зб.: «Проблеми збереження гірських екосистем та сталого викорис­тання біологічних ресурсів Карпат». – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 520-525.

8. Шпарик Ю.С. Динаміка пралісу – теоретична основа сталого використання лісових екосистем / Ю.С. Шпарик, Р.М.Вітер, В.Ю. Шпарик, Ю.Ю.Беркела// Зб.: «Проблеми збереження гірських екосистем та сталого викорис­тання біологічних ресурсів Карпат». – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 526-531.

9. Вітер Р.М. Використання типологічного потенціалу вологої буково-ялицевої сусмеречини у Карпатському регіоні / Р.М. Вітер, Ю.С. Шпарик // Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції “Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах”. – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 336-342.

10. Бродович Р.І. До питання цільового відновленн в Карпатах /Бродович Р.І, Кацуляк Ю.Д. Актуальні проблеми лісового та садово-паркового господарства / Матеріаль міжнародної наук.- практ. конференції (23-24 травня 2018р) с.186-192.

11. Особливості лісокультурного фонду в основних лісових формаціях Українських Карпат/ Р.І.Бродовитч, Ю.Д.Кацуляк, М.О.Лисенко Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах. – Матер. міжн. наук.-практ. конф. – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 186-192.

12. Гаврусевич А.М. Науковий супровід УкрНДІгірліс процесів відтворення лісових ресурсів Українських Карпат і прилеглих територій / А.М. Гаврусевич,

13. Р.І. Бродович, Р.М. Яцик та ін. // Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах. – Матер. міжн. наук.-практ. конф. – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 38-47.

14. Голубчак О.І. Костянтин Костянтинович Смаглюк: вчений-лісознавець, педагог, дослідник лісів Українських Карпат / О.І. Голубчак, В.І. Парпан,

15. Ю.Д. Кацуляк, Р.І. Бродович, Р.М. Яцик // Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах. – Матер. міжн. наук.-практ. конф. – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 403-411.

16. Гайдукевич М.Є. Ботанічна пам’ятка природи «Осій»: флора та її аналіз / М.Є.Гайдукевич, М.О.Лисенко // Зб. «Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах». – Матер. міжн. наук.-практ. конф. – УкрНДІгірліс – 04-05.10.2018 – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 197-202.

17. Яцик Р.М. Випробування хвойних деревних інтродуцентів у дендропарках Прикарпаття / Р.М. Яцик, Т.Р. Юник., М.О. Лисенко І.А. Якубяк, М.Д. Яремчук // Актуальні проблеми лісового і садово-паркового господар-ства. – Мат. міжн. наук.-практ. конф. – Умань: Видавець “Сочінський М.М.”, 2018. – С. 219-220.

18. Юник Т.Р. Результати випробування хвойних інтродуцентів в дендропарках на північно-східному мегасхилі Українських Карпат / Т.Р. Юник., Р.М. Яцик,

19. М.О. Лисенко, М.А. Глуха, І.А. Якубяк, М.Д. Яремчук // Збереження різноманіття рослинного світу у ботсадах та дендропарках: традиції, сучасність, перспективи. – Мат. міжн. наук. конф. – Біла Церква: ТОВ “Білоцерківдрук” 2018. – С. 417-423.

20. Parpan Taras. Scintific and practical aspects of implement-tation sntroduced tree species in Ukraine / Taras Parpan, Roman Yatsyk // COST Action FP1403 NNRXT – International Conference. –VIENNA, AUSTRIA, 2018.– С. 85.

21. Гаврусевич А.М. Науковий супровід УкрНДІгірліс процесів відтворення лісових ресурсів Українських Карпат і прилеглих територій / А.М. Гаврусевич,

22. Р.І. Бродович, Р.М. Яцик та ін. // Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах. – Матер. міжн. наук.-практ. конф. – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 38-47.

23. Яцик Р.М. Перспективи уведення в Карпатські ліси цінних хвойних інтродукованих деревних видів / Р.М. Яцик, О.І. Голубчак, Р.В. Осташук // Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах. – Матер. міжн. наук.-практ. конф. – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 146-153.

24. Сіщук М.М. Просторові моделі адаптивої мінливості Pinus sibirika Du Tour в географічних культурах / М.М. Сіщук, Р.М. Яцик, Ю.І. Гайда // Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах. – Матер. міжн. наук.-практ. конф. – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 374-379.

25. Голубчак О.І. Костянтин Костянтинович Смаглюк: вчений-лісознавець, педагог, дослідник лісів Українських Карпат / О.І. Голубчак, В.І. Парпан,

26. Ю.Д. Кацуляк, Р.І. Бродович, Р.М. Яцик // Основні проблеми й тенденції подальшого розвитку лісового господарства в Українських Карпатах. – Матер. міжн. наук.-практ. конф. – Івано-Франківськ: НАІР, 2018. – С. 403-411.

2017 рік

Статті у наукових виданнях

1. Олійник В.С. Особливості поширення вітровалів у букових лісах Карпат / В.С. Олійник, В.І. Блистів // Лісівництво і агролісомеліорація: зб. наук. праць. – Харків: УкрНДІЛГА, 2016. – Вип. 129. – С. 41-47. Фахове видання

2. Шпарик Ю. С. Природне відновлення букового (Fagus sylvatica L.) пралісу в умовах вологої чистої бучини / Ю.С. Шпарик, І.М. Яновська // Науковий вісник НЛТУ України: збірник науково-технічних праць. – Львів: РВВ НЛТУ України. − 2017. − т. 27, № 4. – С. 21-24. Фахове видання.

3. Шпарик Ю.С. Стан лісів Українських Карпат у 2016 році та його динаміка за даними моніторингу / Ю.С. Шпарик, Р.М. Вітер // Науковий вісник НЛТУ України: збірник науково-технічних праць. – Львів: РВВ НЛТУ України. – 2017. – Вип. 27(3). – С. 75-78. Фахове видання.

4. Яцик Р.М. Особливості росту й розвитку хвойних інтродуцентів у дендропарках державного значення на Івано-Франківщині / Р.М. Яцик, Т.Р. Юник, А.С. Штогрин // Лісівництво і агролісомеліорація. – Вип. 129. – Харків: УкрНДІЛГА, 2016. – С. 84-92. Фахове видання.

5. Парпан В.І. Роман Яцик: учений-лісознавець, селекціонер (з нагоди 70-річчя від Дня народження) / В.І.Парпан, В.С.Олійник, Р.І.Бродович, Ю.Д.Кацуляк, В.М. Гудима. – Наукові праці ЛАН України. – Львів: Камула, 2016. – Вип. 14. – С. 290-292. Фахове видання.

6. Парпан В.І. Юрій Кацуляк: учений, лісокультурник, викладач (з нагоди 60-річчя від дня народження/ В.І. Парпан, А.М. Гаврусевич, Р.І. Бродович, Р.М. Яцик, В.М. Гудима // Наукові праці ЛАН України. – Вип. 14. – Львів: НЛТУУ, 2016. – С. 293-295. Фахове видання.

7. Бродович Ю. Оцінка ефективності процесів відтворення букових гірських лісів Українських Карпат та обгрунтування шляхів її підвищення з позицій наближеного до природи лісівництва / Ю.Бродович, Р.Бродович. – Наукові праці ЛАНУ. – Львів: НЛТУ. – Вип. 14. – 2016. – С.31-37. Фахове видання.

8. Вітер Р.М. Вплив гусеничних трелювальних тракто­рів на стан підросту в гірських лісах Українських Карпат / Р.М. Вітер // Науковий вісник НЛТУ України: збірник науково-технічних праць. – Львів: РВВ НЛТУ України. – 2017. – Вип. 27(1). – С. 22-24. Фахове видання.

9. Король М.М. Просторова структура мішаних ялицевих насаджень Прикарпаття (на прикладі Спаського лісництва ДП «Брошнівське ЛГ») / М.М. Король, O.Є. Токар, В.М. Дичкевич, А.М. Цуняк // Науковий вісник НЛТУ України: збірник науково-технічних праць. – Львів: РВВ НЛТУ України. – 2016. – Вип. 26.4 – С. 91-98.Фахове видання.

10. Рак А.Ю. Закономірності поширення всихання ялинових насаджень у Горганах / А.Ю.Рак, В.С.Олійник // Лісівництво і агролісомеліорація: зб. наук. праць. – Харків: УкрНДІЛГА, 2016. – Вип. 129. – С. 175-180. Фахове видання.

 

Матеріали наукових конференцій

1. Шпарик Ю.С. Праліси і старовікові ліси ДП «Ясінянське лісомисливське господарство» (в контексті розвитку рекреації) / Ю.С. Шпарик, Ю.Ю. Беркела, В.Ю. Шпарик, Б.Й. Годованець, В.Ф. Покиньчереда // Зб.: «Десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини»: історія, стан та проблеми впровадження інтегрованої системи менеджменту» – Львів: Растр-7, 2017. – С. 386-391.

2. Шпарик Ю.С. Стан і динаміка букових пралісів Угольського масиву (на прикладі швейцарської проби) / Ю.С. Шпарик, Р.М. Вітер, Ю.Ю. Беркела, В.Ю. Шпарик, І.М. Яновська // Зб.: «Десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини»: історія, стан та проблеми впровадження інтегрованої системи менеджменту» – Львів: Растр-7, 2017. – С. 386-391.

3. Шпарик Ю.С. Сукцесії та фауністичне різноманіття похідних смерічників (Pinaceae L.), що всихають, в умовах вологої грабово-дубової субучини / Ю.С. Шпарик, В.П. Лосюк, О.О. Погрібний // Зб.: «Природоохоронні, історико-культурні та екоосвітні аспекти збалансованого розвитку Українських Карпат» – Косів: Писаний камінь, 2017. – С. 183-189.

4. Вітер Р.М. Сучасна структура лісового покриву Карпатського національного природного парку / Р.М. Вітер // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Перспективи розвитку лісового та садово-паркового госпо­дар­ства” (1-2 червня 2017 року). – Умань: Видавець «Сочінський М.М.», 2017. – С. 81-83.

5. Гайдукевич М.Є. Дендрофлора міського парку ім. Т. Шевченка в місті Івано-Франківську / Гайдукевич М.Є., Лисенко М.О. // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції«Перспективи розвитку лісового та садово-паркового господарства» (1-2 червня 2017 року). – Умань: Видавець «Сочінський М.М.», 2017. – С. 86-87.

6. Гайдукевич М.Є. Taxus  baccata L. (Taxaceae) в заказнику “Княждвірський” / Гайдукевич М.Є., Буняк В.І. // Матер. міжн. наук.- практ.конф., присв. 15-тій річниці НПП «Гуцульщина» «Природоохоронні, історико-культурні та екоосвітні аспекти збалансованого розвитку Українських Карпат» (8-9 червня 2017 р.). – Косів: ПП Павлюк М.Д., 2017. – С. 34 -40.

 

Інші наукові видання

1. Парпан В.І. Юрій Кацуляк (до 60-річчя від дня народження): Бібліографія вчених УкрНДІгірліс (брошура) / В.І. Парпан, А.М. Гаврусевич, Р.І. Бродович, Р.М. Яцик, В.М. Гудима, В.С. Кудра. – Івано-Франківськ, 2016. – 20 с.