Європейські технології в українському селі

         Цими спекотними, літніми днями студенти другого і третього курсу спеціальності «Агрохімія і ґрунтознавство» Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника мали можливість пройти практику з «ґрунтознавства з основами геоморфології»  у ПФГ «Поточище», яке радо зустріло нас.

         ПФГ «Поточище» знаходиться в Городенківському районі, с. Поточище. Господарство засноване у 1998 р., яке очолює Козло Мирослав Петрович, який і створив його на базі колишнього колгоспу. Мирослав Петрович на високому рівні веде господарство, вводить нові технології, має сучасні нові сорти культур, що дозволяють йому збирати стабільні й високі врожаї.

 ПФГ «Поточище» вдало відрізняється від інших тим, що займається, як і рослинництвом, так і тваринництвом. У господарстві налічується 1100 поголів’я ВРХ. Директор господарства постійно слідкує за новими технологіями у сільському господарстві, та вдало впроваджує у своє виробництво.

         Козло М. П. радо зустрів студентів та викладачів, і охоче поділився всіма секретами свого успіху.

Фото 1. Зустріч студентів з Козло М. П.

ПФГ «Поточище» обробляє 2600 га землі. Мирослав Петрович зумів  об’єднати навколо себе висококваліфікованих дипломованих спеціалістів відданих своїй справі, які постійно вдосконалюються відвідуючи семінари, конференції,  з яких черпають нові знання, впроваджуючи у соє виробництво.

Приємно здивував нас машинно-транспортний парк господарства, де керує молодий спеціаліст,  випускник Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, за спеціальністю агрохімік-ґрунтознавець П’ятковський  Петро Петрович, який показав нам всю сучасну техніку, та розповів про принцип її роботи.

             Фото 2. Бригадир м.-т. парку розповідає студентам про сучасну техніку господарства

             За вирощування сільськогосподарської продукції відповідає головний агроном Баскевич Володимир Стахович, який розповів нам про сівозміни, якої дотримується господарство, та технології вирощування культур. Приємно здивувало нас те, що господарство мабуть  одне з небагатьох, де дбають щоб зберегти природню родючість ґрунту. Це робиться за допомогою дотримання сівозміни, а вона у господарстві 8-пільна, також є кормова сівозміна. Завдяки цьому, та правильному підборі сортів, внесенні мінеральних та органічних добрив, системі захисту рослин господарство отримує 70-90 т/га озимої пшениці, 40-60 т/га озимого ріпаку, 17 т/га кукурудзи.

             Слід відмітити, що в господарстві створені всі умови праці для працівників, та гідна оплата праці. Господарі мабуть єдині, які готові прийняти на практику студентів, забезпечити їх житлом та харчуванням, і не тільки дати можливість навчитися у професіоналів своєї прави, а і заробити.  Микола Петрович охоче бере студентів на роботу, та створює всі умови щоб вони залишилися надалі працювати у господарстві.

             Тішить, що сімейну справу разом з дідусем продовжує онук Мирослав, який вже досконало знає роботу господарства. Саме він супроводжував нас впродовж цілої практики, та показував все господарство, та роботу в ньому. Саме він прийняв активну участь у проведенні практики, та закладанні ґрунтового розрізу.

Фото 3. Закладання ґрунтового розрізу на полі ПФГ «Поточище»

             З хвилюванням і щирістю прощались викладачі та студенти із господарством та його працівниками, пообіцявши повернутись сюди на роботу щоб оберігати, вміло і розумно використовувати найбільший національний скарб – землю-годувальницю.