5 грудня 2002 року учасники Міжнародного конгресу ґрунтознавців (International Union of Soil Sciences) ініціювали запровадження Всесвітнього дня ґрунту. Саме цього дня 133 роки тому В.В. Докучаєв захистив свою докторську дисертацію «Русский чернозем».

Метою схвалення Всесвітнього дня ґрунту Радою ФАО є привернення уваги до важливості ґрунтів у якості одного з найважливіших компонентів продовольчої безпеки та здоров’я екосистем, а також життєво важливого джерела для благополуччя людей завдяки їх внеску в продовольчу, водну і енергетичну безпеку та скорочення масштабів втрати біорізноманіття та зміни клімату.

Натепер Всесвітній день ґрунту святкується головним чином світовою спільнотою, до складу якої входить близько 60 тисяч фахівців з ґрунтознавства, що відповідають за генерування та поширення знань та інформування про ключову роль ґрунтів у підтримці життя і сільськогосподарського виробництва. У червні 2013 року прийнято рішення щодо святкування Всесвітнього дня ґрунтів 5 грудня в якості платформи для підвищення обізнаності про важливість ґрунтів для продовольчої безпеки та функціонування екосистем.