Заїка Володимир Костянтинович (доктор біологічних наук, професор)

volodymyr.zaika@pnu.edu.ua

ЗАЇКА ВОЛОДИМИР КОСТЯНТИНОВИЧ – професор кафедри лісового і аграрного менеджменту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор біологічних наук.

Заїка Володимир Костянтинович народився 1 лютого 1961 року в селі Гнилиця Краснопільського району Сумської області. В 1987 р. закінчив Львівський лісотехнічний інститут (тепер Національний лісотехнічний університет України, м. Львів). Спеціальність за дипломом про вищу освіту – «Лісове господарство», кваліфікація – «Інженер лісового господарства».

Заїка В. К. впродовж 1987–1994 рр. працював на посадах молодшого наукового, наукового і старшого наукового співробітника науково-дослідного сектору Львівського лісотехнічного інституту (з 1993 р. – Український державний лісотехнічний університет) та навчався в аспірантурі (1989–1992 рр.). В 1994 р. був переведений на посаду асистента кафедри лісівництва Українського державного лісотехнічного університету, а в 1998 р. — на посаду старшого викладача цієї ж кафедри. З 2000 по 2003 рр. навчався в докторантурі при Українському державному лісотехнічному університеті. Після закінчення аспірантури був обраний на посаду доцента, а в 2007 р. — на посаду професора кафедри лісівництва НЛТУ України. Атестат професора отримав у 2012 році.

Наукову ступінь кандидата сільськогосподарських наук отримав у 1995 р. зі спеціальності 06.03.01 — лісові культури, селекція, насінництво та озеленення міст. Дисертація на тему «Селекційно-екологічні особливості формування півсібсових потомств сосни звичайної в умовах Львівського Розточчя» була захищена в Українському державному лісотехнічному університеті (тепер — НЛТУ України, м. Львів). Вчене звання доцента кафедри лісівництва було присвоєно в 2005 р. Наукову ступінь доктора біологічних наук присвоєно в 2007 р. зі спеціальності 06.03.03 — Лісознавство і лісівництво. Дисертацію на тему «Лісівничо-фізіологічні особливості життєдіяльності соснових насаджень в зоні відчуження Чорнобильської АЕС» було захищено в 2007 р. у Національному лісотехнічному університеті України (м. Львів).

Професор Заїка В. К. викладав навчальні дисципліни «Фізіологія рослин» і «Радіобіологія» для освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» зі спеціальностей «Лісове господарство», «Садово-паркове господарство» і «Екологія та охорона навколишнього середовища», а також «Ріст рослин» для аспірантів зі спеціальності «Лісове господарство».

З 2022 року професор Заїка В.К. працює на посаді професора кафедри лісового і аграрного менеджменту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника за сумісництвом, а з 2024 року за основним місцем роботи. Читає дисципліни: «Лісівництво», «Лісова таксація», «Рекреаційне лісівництво», «Лісовпорядкування» для освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» і «Організація та планування лісогосподарського виробництва» та «Сертифікація лісів» – для магістрів спеціальності – Лісове господарство.

Професор Заїка В.В. керує науково-дослідною роботою аспірантів і студентів та є науковим консультантом докторантів.  Ним підготовлено п’ять кандидатів наук та одного студента, науково-дослідна робота якого зайняла призове місце на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт.

Основними напрямками наукової діяльності професора Заїки В. К. є дослідження морфофізіологічних особливостей життєдіяльності деревних видів в умовах лісостанів . В процесі наукової роботи було отримано низку нових даних та виявлено деякі закономірності щодо впливу іонізуючого опромінення на сосну звичайну, обґрунтовано методичні підходи до відбору радіорезистентних форм деревних видів на основі різної реакції морфофізіологічних показників дерев на радіаційну дію. За період науково-педагогічної діяльності професором Заїкою В.К. опубліковано понад 140 наукових праць, тому числі одна монографія і дві праці в періодичних виданнях науково-метричної бази Scopus.

Професор Заїка В.К. є дійсним членом Лісівничої академії наук України, входить редакційної колегії видання «Наукові праці Лісівничої академії наук України» та «Наукового вісника НЛТУ України», тривалий час був членом спеціалізованої вченої ради Д 35.072.02 у Національному лісотехнічному університеті України.

 

Публікації:

  1. Гнатюк О. Р., Гузь М. М. & Заїка В. К.. (2020). Вміст пластидних пігментів у сіянцях тиса ягідного і його вегетативних різновікових саджанцях. Науковий вісник НЛТУ України, 30, 79–84.
  2. Сасюк, А.В., Заїка В.К., Павлюк В.В. & Матусяк М.В. (2022). Поширення і формування підліску в соснових деревостанах Шепетівського Полісся Сільське господарство та лісівництво,. № 26. С. 160-171. DOI: 10.37128/2707-5826-2022-3-12.
  3. Заїка В.К. & Каленюк Ю.С. (2019). Лісовідновні процеси в дубових деревостанах за участю липи дрібнолистої в умовах Західного Поділля // Наукові праці Лісівничої академії наук України: збірник наукових праць. – Львів: Видавництво «Компанія “Манускрипт”», 18, 46-56.
  4. Yusypovych, Y., Kit, O., Kramarets, V., Shalovylo, Y., Korol, M., Zaika, V., Krynytskyy, H., & Kovaleva, V. (2023). Scots pine defensins inhibit Ips acuminatus α-amylase activity. Studia Biologica, 17(4), 3-14. doi:10.30970/sbi.1704.
  5. Shalovylo Y., Yusypovych Yur., • Hrunyk N., • Roman Iv., • Zaika V., • Krynytskyy Hr., • Nesmelova Ir. & Kovaleva V. (2021) Seed derived defensins from Scots pine: structural and functional features. Planta. 254:129 https://doi.org/10.1007/(s00425-021-03788-w.