Наукова робота студентів

Науково-дослідна робота студентів пов’язана з науковою тематикою кафедри. На першому і другому курсах навчання студенти ознайомлюються з проблематикою наукових досліджень кафедри шляхом вивчення літературних, фондових матеріалів з різних питань ґрунтознавства й агрохімії, узагальнюють їх у вигляді рефератів і доповідають на засіданні гуртка.

На третьому – четвертому курсах студенти виконують дослідження з окремих напрямів (проблем) у межах адміністративних районів, базових господарств, дослідного поля, де вивчають агрохімічні, водно-фізичні, механічні показники ґрунту, заходи щодо підвищення їх родючості в землеробстві, рослинництві, кормовиробництві. Проводять картографування ґрунтового покриву, аналітичні дослідження в лабораторіях. Отримані результати досліджень служать основою для курсових, кваліфікаційних, дипломних та магістерських робіт, доповідей на наукових конференціях, семінарах. Найбільш вагомі результати досліджень публікуються в наукових виданнях. Поряд із цим студенти залучаються до дослідних робіт як виконавці договірних наукових тематик, НТП.

На дослідних полігонах кафедри агрохімії і грунтознавства

Наукова діяльність студентів кафедри визначається тематикою за такими напрямами:

–       система заходів із формування агробіоценозів на еродованих землях, вилучених з інтенсивного обробітку під природні кормові угіддя (на консервацію) у західному регіоні України;

–       наукові основи та сучасні системи організації кормовиробництва на осушених землях Передкарпаття;

–       заходи запобігання негативного впливу екстремальних кризових ситуацій на природно-ресурсний потенціал агроекосистем Карпатського регіону України.

Студенти кафедри брали участь в  Всеукраїнській науково-практичній конференції ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з напряму «Агрономія», присвячена 30-річчю з дня заснування Вінницького національного аграрного університету і отримали сертифікати учасників (Сітко В.Б. та Соколан Н.Я.), а студент 5 курсу Міщанин В.В. у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади 2012-2013 н.р. , яка проходила в Уманському національному університеті садівництва.

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України № 1247 «Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2015/2016 навчальному році» від 27.11.2015 року на базі Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва 11-13 травня 2016 р. відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни “Ґрунтознавство”.

Для участі у II етапі прийняли участь  переможці I-го етапу олімпіади в кількості 74 учасники, які навчаються в аграрних та екологічних університетах III і IV рівнів акредитації а також вищих навчальних закладах, де викладається навчальна дисципліна “Ґрунтознавство”. Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника представляли студенти 3 курсу  спеціальності агрохімія і ґрунтознавство Іванишин Ольга та Гінчук Богдан.

Олімпіада проводилась в три етапи:

 1) теоретичний – тестування з питань відповідно програми вивчення курсу “Ґрунтознавство” для студентів напряму підготовки 6.090101 “Агрономія”;

2) експериментальний – визначення гранулометричного складу ґрунту польовим методом та сольового складу водної витяжки з ґрунту, розрахунок балансу гумусу та норм внесення меліорантів для хімічної меліорації ґрунтів. Під час випробувань учасникам кожної бригади видавалися зразки грантів і гірських порід для визначення їх гранулометричного складу і якісного складу засолених ґрунтів;

3) практичний – закладка ґрунтового розрізу, опис морфологічних ознак ґрунту, встановлення назви ґрунту.

За перемогу у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади  з навчальної дисципліни “Ґрунтознавство” у 2015-2016 н.р. дипломом ІІІ ступеня нагороджена Іванишин Ольга, а студент Гінчук Богдан  нагороджений дипломом “За активну участь у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з фундаментальної дисципліни «Ґрунтознавство».

 На базі Миколаївського національного аграрного університету в період з 17 по 19 травня 2016 року відбувся II етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Агрономія». Це заключна олімпіада серед усіх подібних заходів, що проводились з окремих дисциплін агрономічного та природничого напряму серед вузів сільськогосподарського спрямування України. На цій олімпіаді підбивались підсумки сукупності отриманих знань студентами із повного циклу агрономічних дисциплін. У заході брали участь 96 учасників з 18 вищих аграрних та екологічних вищих навчальних закладів України.

       

  Олімпіада проводилась у два етапи:

–       на першому етапі учасники виконували письмове теоретичне завдання;

–    другим етапом олімпіади було практичне завдання щодо визначення окремих видів сільськогосподарських культур, їх шкідників, хвороб та бур’янів.

ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» на такому престижному форумі представляли студенти спеціальності «Агрохімія і ґрунтознавство» освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр. Всі учасники  показали високий рівень теоретичних знань і практичні здібності та якісно відрізнялись від учасників з інших вузів.

 

За підсумками олімпіади студенти ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» Іванишин Ольга та Турак Юрій були відзначені Грамотами за кращі теоретичні знання з дисциплін «Селекція та насінництво» і «Кормовиробництво».

Окрім того, Турак Юрій бере активну участь у заходах, що організовуються в інституті та в межах університету.

З третього  семестру активно займається науково-дослідницькою роботою за темою: “Вплив бобово-злакових травосумішей на поживний режим дерново-підзолистого ґрунту” (науковий керівник — доцент Карбівська У.М.). Здатний самостійно ставити перед собою завдання і вдало їх вирішувати.

Серед наукових досягнень Турака Юрія Олеговича  наступні:

–       був доповідачем на щорічній звітно-науковій університетській конференції студентів (м. Івано-Франківськ, 2015р.);

–       за результатами конференції опубліковано матеріали доповіді «Баланс поживних речовин дерново-підзолистого ґрунту за вирощування бобових трав» та нагороджено грамотою;

–       Турак Ю.О. Вплив функціонування бобових агрофітоценозів на поживний режим дерново-підзолистого ґрунту. / Наукова Україна: проблеми сучасності та перспективи майбутнього. Матеріали ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції. (м. Харків 04 березня 2016 р.). Київ: НП «ЦНТ», 2016. – С.49-55.

–       Турак Ю.О. Агрохімічні показники дерново-підзолистого ґрунту за вирощування бобово-злакових травосумішок. / Ю.О. Турак // Збірник студентських наукових праць «Еврика». – 2016.

–       Турак Ю.О. Поживний режим дерново-підзолистого ґрунту за вирощування злакових трав. / У.М. Карбівська, Ю.О. Турак // Історія освіти, науки і техніки: матеріали ХІ Всеукр. конф. молодих вчених та спеціалістів, м. Вінниця, 2016. – С.119-120.

–       27 березня 2015 р. нагороджений Дипломом ІІ ступеня на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з напряму «Агрономія».

Отримує підвищену стипендію, а протягом останнього семестру – іменну стипендію вченої ради ПНУ.