Агролісівнича лабораторія

Агролісівнича лабораторія є структурним підрозділом кафедри лісового і аграрного менеджменту факультету природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Лабораторія створена 2003 року з метою забезпечення проведення лабораторно-практичних занять для студентів спеціальностей «Агрономія», “Лісове господарство”, а також «Біологія» та «Екологія», і здійснення науково-дослідних робіт відповідно до індивідуальних планів досліджень аспірантів та викладачів кафедри.

На базі лабораторії проводяться лабораторні роботи з таких дисциплін: Грунтознавство з основами геології, Фізика і хімія ґрунту,  Агрохімія, Грунтознавство часткове, Діагностика ґрунтів, Оцінка якості земель, Лісове ґрунтознавство, Лісова гідрологія, Метеорологія,  Лісова таксація.

Основні напрями діяльності лабораторії для судентів спеціальності 201 Агрономія:

  • забезпечення проведення лабораторно-практичних робіт для студентів спеціальності 201 Агрономія на належному науково-методичному рівні з використанням сучасних методик;
  • виконання науково-дослідних робіт з метою підготовки кваліфікаційних випускних  робіт студентів, а також у межах наукових тематик аспірантів та викладачів кафедри;
  • розробка навчально-методичних матеріалів з метою покращення якості навчального процесу, удосконалення та апробація нових методик проведення лабораторних аналізів.

 

Визначення вологості ґрунтів

Визначення кислотності ґрунтів

 

Визначення лужногідролізованого азоту методом Корнфілда

 

Основні напрями діяльності лабораторії для судентів спеціальності 205 Лісове господарство:

Для проведення лабораторно-практичних занять із Лісової таксації, Геодезії та ГІС у лісовому господарстві спеціальності 205 Лісове господарство Агролісівничу лабораторію було оснащено наступним обладнанням: Віковий бур Mora Sweeden (40см), Віковий бур Mora Sweeden (70см), Лазерний висотомір Nikon Foresty 550, Лазерна рулетка Leica DISTO, Оптичний висотомір Анучіна, Екліметр, Мірна стрічка Topex (50см), Бусоль БГ-1, Мірна вилка (металічна), Мірна вилка (дерев’яна), Мірна вилка (з металічними вкладами), Геодезичний прилад, Нівелір, Теодоліт 3Т5КП, Теодоліт 4Т30П, Стіл з підсвіткою планшетний, Гоніометр, Мірна рейка, Триноги алюміневі 3 шт.

Для практичних занять із Лісознавства та Лісової таксації наявні експонати модальних дерев, де студенти набувають практичні навички.

 

 

 

 

 

 

 

На дослідному полігоні кафедри студенти мають можливість безпосередньо визначати залежність транспірації рослин від їх біометричних особливостей

 

 

 

 

 

 

 

 

Визначення якості насіння лісових порід

Крім того, базою для проведення практичних занять та навчальних практик для студентів спеціальності 205 Лісове господарство є дендрологічний парк Дружба ім.. З.Ю. Павлика (10.4 га), Ботанічний сад (51.6 га) та лісові насадження (30.0 га). До складу дендропарку  входить: розсадник лісових і декоративних дерев і кущів (більше 400 видів), насіннєва лабораторія, тепличне господарство, техніка, сільський будиночок, фіто яма, побутові приміщення, 117.6 м2, адміністративний будинок 303 м2. Для обслуговування території дендропарку наявна мала механізація: газонокосарка, кущоріз, секатори, бензосучкорізка, бензомоторна пила, ґрунторозрихлювач, електрогенератор. Також наявний Трактор Т-25 з навісним обладнанням та причепом.

Згідно з Законом про природно-заповідний фонд України дендро парк Дружба  створено з метою вивчення у штучних і природних умовах рослинних ресурсів – генофонду лікарських, ефіро-олійних, медоносних рослин, плодовоягідних культур, аборигенів деревних і чагарникових порід Карпат і Передкарпаття; розведення рослин із цінними декоративними і фітосанітарними властивостями для їх найбільш ефективного наукового і господарського використання. Основними завданнями Дендропарку є:

збереження і поповнення в штучних умовах колекцій генофонду живих рослин, особливо рідкісних та зникаючих видів;

проведення науково-дослідних робіт з інтродукції та акліматизації, розмноження та ефективного використання видів рослин місцевої та світової флори, які мають цінні декоративні, лікарські та інші господарські властивості;

ведення навчальної та освітньо-виховної роботи в сфері ботаніки, екології, охорони природи, селекції, рослинництва, декоративного садівництва і ландшафтної архітектури;

отримання високоякісного насіннєвого і вегетативного матеріалу, який пристосований до місцевих екологічних умов;

проведення навчання спеціалістів, практики студентів, організація конференцій, семінарів, виставок.

На базі Ботанічного  саду, Дендрологічного парку Дружба та лісових насаджень студенти проходять практичні заняття та навчальну практику з дисциплін: лісові культури, таксація, механізація лісового господарства, лісознавство, недеревна продукція лісу, фітопатологія, ентомологія.