Лікар землі – фах перспективний

Наприкінці зими 2018 року в ДВНЗ «Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника» відбулося урочисте вручення дипломів восьмого випуску студентів-магістрів спеціальності «Агрохімія і ґрунтознавство. Ця подія є  без сумніву знаковою як для університету, так і для області в цілому.

Все починалось в далекому 2001 році, коли на базі одного з підрозділів Прикарпатського університету, Природничого факультету, розпочала роботу перша і поки що єдина в області кафедра аграрного спрямування. Багато тоді говорилось про «безперспективність», «непрестижність», «недоцільність» такої спеціальності, про «відсутність робочих місць» для її майбутніх випускників. Реалії сучасного життя розставили все на свої місця. На сьогодні випускники попередніх років успішно працюють та вирішують найрізноманітніші завдання агропромислового виробництва не тільки на Івано-Франківщині, але й далеко за її межами  в країнах Європи, Молдавії, США, Іспанії, Росії.

Проте цьогорічний випуск особливий, адже магістри – це фахівці найвищого рівня, гордість кафедри і університету. Вони пройшли складну і насичену підготовку у стінах рідного ВУЗу – п’ять з половиною років вивчали понад 80 різноманітних дисциплін, здавали державні іспити, захищали випускні роботи. І ось нарешті він – довгоочікуваний диплом магістра за спеціалізаціями: «Агрохімсервіс» та «Моніторинг ґрунтів та відновлення їх родючості», який відкриває перед ними широкі можливості на викладацькій, науковій та виробничій ниві.

Особливістю підготовки студентів-магістрів по агрохімії і ґрунтознавству є тісний неперервний зв’язок теорії і практики протягом всіх років навчання. Починаючи з другого курсу студенти під керівництвом викладачів кафедри проводять самостійні науково-дослідні роботи, спрямовані на розв’язання важливих і актуальних проблем сільського господарства. Результати цих досліджень узагальнюються у магістерських роботах, які є останньою і найважливішою перевіркою рівня їх знань і професіоналізму.

Випуск магістрів денної та форми навчання

Отож, на початку лютого настав час вирішального випробування для двох десятків випускників-магістрів. Перед поважною екзаменаційною комісією, вони із хвилюванням та трепетом захищали свої випускні роботи.

За доброю традицією, яка протягом останніх років склалась на кафедрі «Агрохімії і ґрунтознавства», на захист також були запрошені керівники науково-дослідних сільськогосподарських установ, виробничих підприємств різної форми власності. Така практика є надзвичайно ефективною і забезпечує майже стовідсоткове працевлаштування випускників за здобутим фахом.

Спектр наукових проблем, над вирішенням яких працювали випускники кафедри, надзвичайно широкий і актуальний.

На захист були подані роботи, присвячені дослідженням ґрунтів і їх агрохімічній, агрофізичній характеристиці, підвищенню родючості і відновленню деградованих земель, удосконаленню технологій вирощування стратегічних сільськогосподарських культур (гречки, пшениця яра, сильфію пронизанолистного, багаторічних бобово-злакових трав), агроекологічному стану ґрунтів області,  мікроклональному розмноженню ягідних культур на різних поживних середовищах та багатьом іншим, не менш важливим питанням сучасної аграрної науки і практики. Доповіді студентів відзначались логічністю, обґрунтованістю, великою насиченістю фактичним матеріалом і були добре проілюстровані за допомогою таблиць та комп’ютерних презентацій. 

Всі магістранти успішно захистили свої роботи, отримали останні студентські оцінки «відмінно» і «добре» та почули теплі слова-побажання від завідувача кафедри, професора Волощука Мирослава Дмитровича та інших викладачів кафедри. Голова екзаменаційної комісії відзначив високий рівень підготовки фахівців-грунтознавців, побажав їм успіху у подальшому житті і професійній діяльності. За результатами захисту магістерських робіт студентів денної та заочної форми навчання рекомендовано у аспірантуру Доробан А.С., Котнюх М.Б., Турак Ю.О., Романова Н.М., які отримали дипломи з відзнакою.

На вручені випускники зустрілись з ректором університету, професором Цепендою Ігорем Євгеновичем, який їм вручав дипломи магістра. Урочиста подія відбувалась в надзвичайно теплій та щирій атмосфері. З хвилюванням прощались викладачі та їх вчорашні студенти, а тепер уже сформовані, високваліфіковані фахівці. В майбутньому їм доведеться вирішувати важкі в цей складний час, але надзвичайно наболілі та актуальні проблеми, пов’язані з раціональним використанням земельних ресурсів, їх охороною, інтенсифікацією сільськогосподарського виробництва.

На початку весни 2018 року на факультеті природничих наук ДВНЗ «Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника» відбулася зустріч з випускниками кафедри різних поколінь, які працюють закладах освіти: ДВНЗ «Коршівський професійний аграрний ліцей» (Іванюк В.М.), Брошнівська ЗОШ І-ІІІ ступенів (Івахнюк Н.М.); науково-дослідних установах: Івано-Франківська філія ДУ Інституту охорони ґрунтів (Налужний Р.І., Сливка І.З., Мацук М.С., Яцків Г.І.), Головне управління агропромислового розвитку Облдержадміністрації (Гофмейстр Д.О.), Головне управління Держкомзему у Івано-Франківській області (Боднар Н.І.), фітосанітарна та карантинна інспекція захисту рослин (Сергенюк У.В, Зуб О.В, Кузьмінова Л.А.), агрофірми «Західний Буг», «Агросвіт», «Імперія Агро», «Долина-Агро», «Рідна земля» (Косар В.І., Масюк В.В., Тицький М.М., Тіцький В.Б., Небилович М.В, Романова Н.М., Соколан Н.Я.), гідромеліоративна партія (Вацеба М.Р., Гутинюк В.В, Галів Т.С., Литвинів М.І.).

Випускників вітають декан природничого факультету В.Случик

та завідувач кафедри М.Волощук

Але життя не стоїть на місці. Вже на початку липня цього року розпочне свою роботу приймальна комісія університету і нове покоління спраглих до знань, майбутніх ґрунтознавців та агрохіміків наповнить аудиторії факультету природничих наук. Вони, як і їх попередники, здобуватимуть такий важливий і необхідний фах, а потім будуть оберігати, вміло і розумно використовувати найбільший національний скарб – землю-годувальницю. Без фаху ґрунтознавця (лікаря землі) не обійтися як людині без повітря.