Науково-практична конференція студентів, магістрантів

“Єдиний засіб утримати державу в стані незалежності від будь-кого – це сільське господарство. Володій ви хоч всіма багатствами світу, якщо вам нічим харчуватися – ви залежите від інших.”

Жан-Жак Руссо.

 

21 березня 2019 року відбулося засідання звітної наукової конференції наших студентів за 2018 рік.

Роботи учасників конференції були спрямована за такими напрямами:

  • сучасні технології виробництва продукції рослинництва;
  • інноваційні технології післязбиральної обробки та зберігання сільськогосподарської продукції;
  • діагностика і класифікація ґрунтів;
  • охорона та раціональне використання ґрунтового покриву.

Метою даної конференції було зосередження уваги на проблемах аграрного господарства, розв’язок яких пов’язаний із викликами сьогодення. Сучасний спеціаліст має постійно вчитися, опановувати нові щаблі фаху, адже світ диктує свої умови, і агроном зобов’язаний бути всебічно розвиненим.

На конференції презентувались перші наукові здобутки студентів та результати пошуків майбутніх науковців-аграріїв і фахівців-ґрунтознавців, які були одержані під час виконання магістерських, бакалаврських та курсових проектів.

Студенти протягом року проводили дослідження з окремих напрямів де вивчали агрохімічні, водно-фізичні, механічні показники ґрунту, заходи щодо підвищення їх родючості в землеробстві, рослинництві, кормовиробництві. Проводили картографування ґрунтового покриву, аналітичні дослідження в лабораторіях. Отримані результати досліджень послужать основою для дипломних та магістерських робіт.

Засідання науково-практичної конференції урочисто відкрив доктор сільськогосподарських наук, професор Волощук Мирослав Дмитрович.

Під час роботи пленарного засідання з доповіддю виступили:

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук О.В. СОЛОЩАК на тему: «Продуктивність фацелії дзвониковидної (Phacelia campanularia A. Gray) на чорноземі опідзоленому Івано-Франківського державного центру експертизи сортів рослин».

Науковий керівник – к. с.-г. н., доцент П.М. ДМИТРИК.

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук І.Д. САПІЖАК на тему: «Особливості вирощування ехінацеї пурпурової (Echinacea purpurea L.) Moench. на дерново-підзолистих ґрунтах Передкарпаття».

Науковий керівник – к. с.-г. н., доцент П.М. ДМИТРИК.

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук Ю.В. КАРМАЗЬ на тему: «Вплив агроекологічних умов на продуктивність нагідок лікарських (Calendula officinalis L.) за вирощування на дерново-підзолистих поверхнево-оглеєних ґрунтах».

Науковий керівник – к. с.-г. н., доцент П.М. ДМИТРИК.

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук Ю.Ю. ФЕДОРІВ на тему: «Вплив норми висіву і строків посіву гірчиці сизої на агрохімічні показники дерново-підзолистого ґрунту».

Науковий керівник – к. с.-г. н., доцент М.М. КЛИМЧУК.

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук В.Р. БУРГАРТ на тему: «Показники родючості дерново-підзолистого ґрунту за вирощування бобово-злакових травосумішок».

Науковий керівник – к. с.-г. н., доцент У.М. КАРБІВСЬКА

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук Р.О. ТУРАК на тему: «Зміна показників родючості меліорованих ґрунтів гідромеліоративних систем Івано-Франківщини».

Науковий керівник – к. с.-г. н., доцент У.М. КАРБІВСЬКА.

  1. Студ. І курсу ОР “магістр” факультету природничих наук В.Я. ГАВРИЛЯК на тему: «Показники родючості дернового опідзоленого ґрунту за вирощування лохини в господарстві ФОП “Дитинко В.О.”».

Науковий керівник – к.с.-г.н., доцент У.М. КАРБІВСЬКА

  1. Студ. IV курсу факультету природничих наук В.Б. БОРИС на тему: «Моніторинг якісних показників ґрунтів Ямницької сільської ради і заходи щодо відновлення їх родючості».

Науковий керівник – к. с.-г. н., викладач Я.Я. ГРИГОРІВ.

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук М.С. ГРИГОРЕНКО на тему: «Дослідження агрохімічних показників дерново-підзолистого ґрунту за вирощування ячменю ярого в короткоротаційній сівозміні».

Науковий керівник – к. с.-г. н., викладач Я.Я. ГРИГОРІВ.

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук О.С. ТИМКІВ на тему: «Продуктивність квасолі звичайної залежно від способів посіву за вирощування на дерново-підзолистому ґрунті».

Науковий керівник – викладач О.Д. ТУРАК.

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук Б.Л. СОФІЮК на тему: «Сучасний агроекологічний стан ґрунтів Тернопільської області».

Науковий керівник – к. с.-г. н., доцент О.Ю. ТУРАК.

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук В.В. ПАРХУЦЬ на тему: «Альтернативні системи землеробства в умовах Передкарпаття».

Науковий керівник – к. с.-г. н., доцент О.Ю. ТУРАК

  1. Студ. І курсу ОР “магістр” факультету природничих наук Т.О. МИХАЛЬЧУК на тему: «Еродовані ґрунти Придністровського Покуття та заходи щодо відтворення їх родючості і охорона».

Науковий керівник – д. с.-г. н., професор М.Д. ВОЛОЩУК

  1. Студ. І курсу ОР “магістр” факультету природничих наук Н.Б. ВОЛОСЯНКО на тему: «Профільна деградація чорноземів опідзолених Придністровського Покуття».

Науковий керівник – д. с.-г.н., професор М.Д. ВОЛОЩУК.

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук В.В. ЛЕВИЦЬКА на тему: «Просторовий моніторинг забруднення ґрунтів Івано-Франківської області».

Науковий керівник – д. с.-г. н., професор М.Д. ВОЛОЩУК.

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук С.М. МИКИЦЕЙ на тему: «Оцінка ґрунтового покриву для створення рекреаційних насаджень Ботанічного саду».

Науковий керівник – д. с.-г. н., професор М.Д. ВОЛОЩУК

  1. Студ. ІV курсу факультету природничих наук Л.І. НЕСТЕРУК на тему: «Яружна деградація ґрунтового покриву Західного регіону України».

Науковий керівник – д. с.-г. н., професор М.Д. ВОЛОЩУК.

Варто зазначити, що засідання студентської  наукової конференції пройшло організовано, на належному науковому, теоретичному і методичному рівнях. За результатами конференції буде видано збірник, куди ввійдуть окремі тези із доповідей  учасників.